Dobrodošli na stranice poljoprivredne Zadruge RIT

Nazovite nas

+385 99 535 7810

O nama

POLJOPRIVREDNA ZADRUGA RIT

Obratite nam se sa povjerenjem

DUGA TRADICIJA

Osnovani smo 1999. godine

VIŠE O NAMA

Poljoprivredna zadruga Rit iz baranjskog Luga je zahvaljujući upornim zadrugarima lagano korača ka novim strategijama europske unije .

Osnovan 1999. godine sa 77 zadrugara a danas nas 27 zadrugara što mladih što u odmakloj dobi drže zajedno gospodarstvo u svojim rukama. Sjedište je isprva bilo u Bilju na čijem ulasku smo izgradili hladnjaču uz pomoć američke vlade. Iz Bilja smo se preselili u Lug gdje je već ranije postojala zadruga.

U jednom krizno prijelaznom razdoblju prodali smo hladnjaču i jedan dio inventara kako bi obnovili staru mehanizaciju i napravili sličnu hladnjaču u selu.  Sada planiramo budući razvoj zadruge, zadrugara, mjesta, općine i regije uz pametno selo i europske fondove. 

Zašto Lug i Rit

Odlučeno je orijentirati se na područje Luga jer u mjestu ima najviše poljoprivrednih proizvođača. Oko imena se nismo dugo dvoumili. Rit im se nametnuo kao logičan izbor jer se nalaze u neposrednoj blizini Kopačkog rita

Začinska paprika

Mještani Luga začinsku papriku prodaju na kućnom pragu, koja je tradicionalna za ovaj kraj. Prvi novci koji im stignu u jesen, upravo su od začinske paprike. Začinska paprika nestane do Božiće i rijetko tko je ima a prva ode ona ljuta.